Houby a lišejníky a plísně

HOUBY

Sbíráme jen ty, které na 100% poznáme! 
Houby mohou být zdraví prospěšné, ale mají také vysokou schopnost kumulovat těžké kovy a toxiny. Stačí nesbírat houby u místa těžby kovů, silnic, průmyslových zón. Nesbírat do neprodyšných tašek a igelitek - hrozí zapaření hub a tím vznik různých toxinů a následné otravy.
Houby je třeba řádně tepelně upravit (min. 20 min.).

Muchomůrka červená - jedovatá (u muchomůrek, když utrhneme kus ze třeně - jsou tam vlákna)

Bedla vysoká (pozor některé druhy bedel jsou jedovaté!)


Václavka smrková - 20 min tepeplně upravit!

Lišky

Hlíva ústřičná - výborná a léčivá

Ryzec smrkový (ryzci roní mléko)

Čechratka podvinutá - jedovatá
Čepičatka jehličnanová - jedovatá!


Holubinka nazelenalá (neroní mléko) - ochutnat - co je hořké, trpké nebo štiplavé = nejedlé (která chutná dobře - je jedlá)
čirůvka fialová - jedlá po povaření

Hřib žlučník / hořčák / - nejedlý

Hřib smrkový

Hřib dubový

Hřib koloděj - alespoň 20 min tepelně upravit!

Hřib satan - jedovatý - spodek klobouku= rourky červené  
Další jedovaté rourkaté houby - hřib křísť podobný satanovi, ale spodek klobouku je žlutý a  hřib medotrpký - má bělavý klobouk a žlutý třeň i rourky)


Kozák habrový

Hřib hnědý

Hřib žlutomasý / babka / - pozor v popraskaném klobouku je "plíseň" - nedohub (karcinogenní)

Klouzek modřínový

Hadovka smrdutá

Pýchavka

Lesklokorka - světoznámá léčivá houba


kotrč kadeřavý


Ucháč obrovský (některé ucháče jsou nejedlé, podobný smrž je jedlý)

Paličkovice nachová - jedovatá, cizopasná p. (Námel) - nemoc ergotismus

Muchomůrka tygrovaná - jedovatá (hladký prstenec)

Muchomůrka růžovka (rýhovaný prstenec a růžoví)

Muchomůrka zelená (bílé lupeny a kalich smrti). Smrtelně jedovatá!!!
Jí podobné jsou muchomůrka jízlivá a jarní! Všechny jsou prudce jedovaté.
Žampion (pečárka) lesní (a další druhy)- (POZOR - existuje i jedovatý žampion zápašný (když ho poškrábeme na hlavičce nebo nožičce, okamžitě žloutkově zežloutne. Po chvíli ranka zešedne a vrátí se do matné podoby. Ostatní jedlé žampiony, například ovčí, když škrábnete, není poznat žádnou reakci).
Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-rozlisit-jedovaty-zampion-od-jedleho


Závojenka olovová - jedovatá
Pavučinec plyšový - jedovatý!
Troudnatec pásovaný - dřevokazná houba ("choroš")

ucho Jidášovo



Outkovka hrbatá


dřevomorka domácí (ničí dřevo, obklady, trámy v domech)


Lanýž bílý a černý (nejdražší pochutina na světě) - roste pod zemí (některé druhy i v ČR).

květnatec archerův (houba z Tasmánie, která roste i u nás) - její sliz zapáchá (láká mouchy, které pak přenáší výtrusy)


hlízenka ovocná - monilioza

kombucha -
vyrábí se skvašený léčivý nápoj (kolonie kvasinek a bakterií v symbioze)


LIŠEJNÍKY
Dutohlávka sobí

provazovka
Terčovka bublinatá
Pukléřka islandská


Mapovník zeměpisný

PLÍSNĚ


Ušlechtilé plísně

Camembert - s plísní na povrchu (penicillium camemberti)

Roquefort (rokfór) s plísní uvnitř (penicillium roqueforti)

Nejběžnější plísně
plíseň hlavičková



štětičkovec (Penicillium) - z ní poprvé vyroben Penicilin


Alexander Flemming 1928
kropidlák černý
mykoza (plíseň nohou)

Plíseň na zdi
KVASINKY

Kasinka pivní

Kvasinka na kůži


Žádné komentáře:

Okomentovat